Vacature: Bestuursleden

In het gebied rondom de Middellandse Zee is het nooit rustig geweest. Al duizenden jaren ontmoeten culturen en volkeren elkaar daar. Deze ontmoetingen liggen ten grondslag aan ontelbare culturele kruisbestuivingen, van oudheid tot heden en in alle aspecten van de samenleving: van religie tot recht en van techniek tot kunst, literatuur en muziek. De Stichting dankt haar naam aan Zenobia, de derde-eeuwse koningin van de Syrische woestijnstad Palmyra. Als historische figuur leeft zij voort in verschillende tradities in het Middellandse Zeegebied.

De centrale doelstelling van Stichting Zenobia is om onderzoek naar de fluctuerende interacties en dynamische verbanden tussen de verschillende culturen rondom de Middellandse Zee zo breed mogelijk onder de aandacht te brengen. De Stichting spant zich bijzonder in om dit doel in drie maatschappelijke sectoren realiseren, waarbij juist ook verbanden tussen deze drie worden gezocht: 1) wetenschappelijk onderzoek; 2) de culturele, artistieke en journalistieke wereld; en 3) het primair en secundair onderwijs, met name de schoolvakken Grieks, Latijn en Geschiedenis. Een brede(re) benadering van de oudheid en latere periodes is niet alleen historisch correct en dus noodzakelijk, maar heeft ook de potentie om aansluiting te vinden bij een groter en diverser publiek, of het nu gaat om geïnteresseerde leken of leerlingen. Door binnen deze drie sectoren actief te zijn, wil Stichting Zenobia voor een breed publiek verbreding en verdieping bieden bij historische en actuele oost-westverhoudingen.

Voor de nieuwe bestuurstermijn, beginnend op 1 januari 2024, is Stichting Zenobia op zoek naar nieuwe bestuursleden. De Stichting zal in ieder geval een nieuwe secretaris en eennieuw bestuurslid publiciteit aanstellen. De secretaris beheert de formele documentatie en communicatie, waaronder het opstellen van vergaderagenda’s en het jaarverslag vallen. Het bestuurslid publiciteit onderhoudt de website en de sociale media-accounts van de Stichting. Daarnaast is er plaats voor nog een bestuurslid, wiens rol in overleg binnen het sollicitatieproces kan worden vastgesteld. Geïnteresseerden wordt aangemoedigd om in hun motivatiebrief een voorkeur uit te spreken voor een bestuursfunctie.

Naast de bestuurstaken die bij een specifieke functie horen, heb je als bestuurslid ook bij uitstek de mogelijkheid om zelf activiteiten te organiseren of te initiëren. Stichting Zenobia beschikt over een ervaren en gedreven netwerk dat een grote verscheidenheid aan activiteiten en producten kan (helpen) realiseren. Zo wordt er jaarlijks een Zenobiacongres georganiseerd met een (mid)dagvullend programma. Daarnaast programmeert de Stichting ieder jaar een Zenobialezing en een avondactiviteit tijdens de Week van de Klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden. Voor meer inspiratie en informatie over specifieke activiteiten verwijzen wij graag naar onze website.

Wie ben jij als bestuurslid van Stichting Zenobia?

  • Je bent communicatief vaardig, nauwkeurig en kunt goed plannen en prioriteiten stellen;
  • Het lijkt je interessant om het reilen en zeilen van de Stichting te kennen;
  • Affiniteit met de cultuur, geschiedenis en/of actualiteit van het Mediterrane gebied is een pré;
  • Een (beginnend) eigen netwerk binnen de academische sfeer, culturele sector en/of het onderwijs is ook een pré.

Wat bieden wij?

  • Ervaring met bestuurlijke taken en de organisatie van publieksevenementen;
  • Inzicht in de organisatie van een ANBI-stichting;
  • Uitbreiding van je eigen academische en culturele netwerk.
  • Let op: het betreft onbetaald vrijwilligerswerk!

Interesse?

Ben je nieuwsgierig geworden naar Stichting Zenobia of heb je vragen? Wij beantwoorden je vragen graag en zijn altijd in voor een (digitale) koffie, ook als je niet direct geïnteresseerd bent in de vacatures maar wel op een andere manier betrokken wilt zijn bij (de activiteiten van) de Stichting. Je kunt ons bereiken via info@stichtingzenobia.nl.

Heb jij interesse in deze functies? Stuur je reactie (motivatiebrief en CV) uiterlijk 11 juni 2023 naar info@stichtingzenobia.nl o.v.v. “sollicitatie bestuur”. Eventuele vragen kun je ook graag aan ditzelfde mailadres sturen.