Zenobialezing: Kelten, hun talen en de vroege culturen van het Middellandse-Zeegebied: Keltiberiërs, Lepontiërs, Galaten en hun buren.

Op 22 mei houdt prof.dr. Peter Schrijver, hoogleraar Keltisch aan de Universiteit Utrecht, de Zenobialezing in het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Zijn lezing zal gaan over de Keltische volkeren rond de Middellandse Zee. Gelieve u voor deze lezing aan te melden via de website van het museum: https://www.rmo.nl/uw-bezoek/activiteiten/de-kelten/

Kelten zijn mensen die een Keltische taal spreken. We associëren de term Kelten vooral met Ierland, Schotland, Wales en Bretagne, waar tegenwoordig Keltische talen worden gesproken. Tot aan de late Oudheid en op sommige plaatsen tot de vroege Middeleeuwen werd er Keltisch gesproken in een veel groter gebied, dat zich uitstrekte van de Britse Eilanden tot Turkije en van Polen tot Zuid-Spanje. We weten het meeste van deze oude Kelten wanneer zij in aanraking kwamen met de oude schriftculturen van het Middellandse Zeegebied. Natuurlijk met Grieken en Romeinen, maar ook met Etrusken, Iberiërs en Feniciërs. In Noord-Italië leerden de Keltischtalige Lepontiërs rond 600 v. Chr. schrijven van de Etrusken van de Povlakte, die op hun beurt het Griekse alfabet hadden overgenomen. In Spanje namen rond de derde eeuw v. Chr. de Keltiberiërs het schrift over van de Iberiërs, een volk dat een mysterieuze niet-Indo-Europese taal sprak en dat een eigen alfabet had ontwikkeld op basis van het Fenicisch. De Keltischtalige Galaten van Klein-Azië hadden ampel gelegenheid om het Griekse alfabet over te nemen, maar ze deden dat blijkbaar niet: ze schreven helemaal niet, zodat we over hen de minst genuanceerde kennis hebben. De lezing zal dan ook vooral ingaan op de Lepontiërs en de Keltiberiërs, die elk op hun eigen manier een karakteristieke cultuur ontwikkelden waarin overgeërfde, Oer-Keltische elementen werden verbonden met lokale innovaties en invloeden van hun buren. Ze laten zien hoe er naast assimilatie enerzijds en afschotting anderzijds ook een derde weg bestond: die van assimilatie met behoud van eigenheid. Daarmee illustreren zij een karakteristiek van het Middellandse Zeegebied in deze vroege tijden, dat bestond uit een lappendeken van vele talen en culturen, die naast en met elkaar konden bestaan, voordat de Pax Romana aan die veelheid een einde maakte.        

De stervende Galliër. Romeins marmeren beeld naar Hellenistisch voorbeeld in de Capitolijnse musea te Rome.

Gezocht: nieuwe leden voor het Organiserend Comité van het Zenobiacongres

Ook dit jaar organiseert Stichting Zenobia rond november weer een prachtig congres vol vernieuwende lezingen, dit keer rondom het thema ‘De Zwarte Zee’, en daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Ben jij enthousiast over dit onderwerp, of heb je een sterke affiniteit met de geschiedenissen van rijke culturen rondom de Middellandse Zee, in de oudheid en latere periodes en lijkt het je leuk om bij te dragen aan het verwerkelijken van een leerzame dag waar mensen met plezier op terugkijken? Dan ben je een ideale toevoeging aan ons Organiserend Comité! We zoeken in het bijzonder nog mensen voor onderstaande profielen:

  • Penningmeester: als penningmeester houd jij alle financiële zaken die te maken hebben met het congres op orde. Je maakt een begroting waarin duidelijk alle kosten en opbrengsten bijgehouden worden. Denk bijvoorbeeld aan faciliteiten, sprekersvergoeding en entreetarief. Daarbij komt de taak van acquisitie, wat inhoudt dat jij verantwoordelijk bent voor het werven van fondsen en daarmee het organiseren van het congres mogelijk maakt.
  • Beeldredacteur/publiciteit: als beeldredacteur houd je je vooral bezig met het creëren van content voor onze sociale media, posters en flyers, zodat je jouw creativiteit kan inzetten voor het onder de aandacht brengen van ons congres. Ook als je kracht niet bij grafisch ontwerp ligt, hebben we mensen nodig die onze stichting en het congres onder de aandacht brengen, denk aan het schrijven van aantrekkelijke PR en het onderhouden van contact met bezoekers en partners.
  • Locatiemanager: het congres moet natuurlijk ergens plaatsvinden, en jij houdt daar zicht op. Kunnen we de zaal voor deze tijden huren? Zijn er genoeg stoelen aanwezig? Wordt er een lunch voor de gasten verzorgd? Is de benodigde apparatuur aanwezig? Dit soort afspraken maak jij met de gastheer, en op de dag zelf ben jij het aanspreekpunt.

Graag ontvangen we je motivatie (max. 300 woorden) uiterlijk 1 april via:
congres [at] stichtingzenobia.nl, o.v.v. ‘sollicitatie OC’. Kijk vooral nog eens op onze websitepagina voor informatie over vorige edities.