Stichting Zenobia

Het vierde Zenobiacongres - 'Alexander en Darius'

 

 

Zaterdag 30 oktober 2010

 

Als opvolger van het succesvolle congres over Constantinopel in 2009 organiseert de Stichting Zenobia samen met diverse partners dit jaar het Vierde Zenobiacongres, over Alexander de Grote. Het wordt een dag over de confrontatie tussen Alexander, de legendarische veroveraar, en zijn Perzische tegenstrever Darius, alsmede de sporen die zij van Macedonië tot in Babylon en Alexandrië hebben nagelaten. Aandacht voor geschiedenis, archeologie, beeldende kunst en literatuur, vanuit oostelijk én westelijk perspectief, van de oudheid tot heden. Klik hier of kijk onderaan deze pagina voor meer informatie over het programma.

 

Plaats en tijd: Aula der Universiteit van Amsterdam,

Singel 411 (hoek Spui), zaterdag 30 oktober 2010,

10.00u -16.30u.

 

Bekijk de poster van het congres

 

NB Abusievelijk is de naam van Henk Singor niet op de poster vermeld. Hij is wel degelijk spreker op het congres: zie het programma hieronder.

 

Aanmelden

Aanmelding is mogelijk door overmaking van de entreegelden op bankrekening 55 11 69 672, bij voorkeur veilig en gemakkelijk via iDEAL (u maakt het geld automatisch over met uw eigen internetbankieren, veiligheid gegarandeerd!).

U kunt het bedrag desgewenst ook handmatig overmaken: vul dan wel eerst het aanmeldingsformulier in.

Veilig on-line geld overmaken met uw eigen internetbankieren

 

Direct aanmelden

 

 

 

Entree: € 27,50 per persoon (of € 22,50 p.p. met korting), inclusief lunch en koffie/thee.

 

Voor korting komen in aanmerking donateurs van de Stichting Zenobia, leden van Ex Oriente Lux en het Nederlands Klassiek Verbond, Vrienden van het Allard Piersonmuseum en studenten (onder vermelding van universiteit en geldig collegekaartnummer). Meer informatie is te verkrijgen via info@stichtingzenobia.nl.

 

Ondersteunt u de doelstellingen van de Stichting Zenobia en wilt u meteen van een korting op de entreeprijs profiteren? Word dan donateur! U ontvangt bovendien een prachtig welkomstgeschenk. Dankzij de gulle bijdragen van de donateurs die u voorgingen is de Stichting in staat activiteiten zoals het congres 'Alexander en Darius' te organiseren en ondersteunt zij de bestudering van historische verhoudingen tussen Oost en West.

 

Aanmelden als donateur

 

 

 

 

Programma (onder voorbehoud)

 

De vele facetten van het onderwerp 'Alexander en Darius' worden na de openingslezing door Amélie Kuhrt nog verder uitgediept in lezingen door uiteenlopende gespecialiseerde sprekers. Hieronder vindt u een overzicht van de lezingen, verdeeld over de dag:

 

10.00-11.15 opening

Amélie Kuhrt (University College London): 'Alexander and Darius'

Henk Singor (UL): 'De veldtochten van Alexander'

 

koffie

 

11.45-13.00

Bert van der Spek (VU): 'Alexander in spijkerschrift'

Robbert Bosschart (NOS): 'Alexanders vrouwen'

Wouter Henkelman (VU): 'Achtergrond en ontwikkeling van de klassieke Alexanderroman'

 

lunch

 

14.00-14.50

Gabrielle van den Berg (UL): 'Alexander in het Perzische Boek der Koningen'

Daan den Hengst (UvA): 'Alexander in het antieke Rome'

 

thee

 

15.00-16.15

Maarten Klein (RU): 'Couperus' Iskander'

Eric Moormann (RU): 'De lotgevallen van het Alexandermozaïek uit Pompeii'

 

NB De lezing van prof. Kuhrt wordt gehouden in het Engels

 

Voor meer informatie over de sprekers, hun achtergrond en het onderwerp van de lezingen kunt u de digitale versie van het programmaboekje raadplegen.

 

Lees het programmaboekje

 

 

Labrys Reizen: exclusieve groepsreizen

 

'Alexander en Darius' wordt mede mogelijk gemaakt door Labrys reizen.

 

Aanbieding Athenaeum Boekhandel

Ter gelegenheid van het congres heeft Athenaeum Boekhandel (gelegen aan het Spui te Amsterdam, tegenover de plek waar het congres plaats vindt) een zeer aantrekkelijke aanbieding. Speciaal voor congresgangers is de engelse vertaling van het boek van Pierre Briant over Alexander de Grote en zijn rijk te verkrijgen voor de actieprijs van €22,95 (normaal €28,50). Dit werk, in 2010 bij Princeton University Press verschenen onder de titel Alexander the Great and His Empire: A Short Introduction, vormt een uitstekende inleiding op specifiek het thema van het congres en de achtergronden ervan. Het is bovendien uit het Frans vertaald door prof. Amélie Kuhrt, die de openingslezing van het congres verzorgt. Voor deze vertaling heeft Briant tevens een nieuw voorwoord en een nieuwe conclusie geschreven, terwijl ook de tekst en de bibliografie zijn bijgewerkt. Donateurs van de Stichting Zenobia krijgen nog eens €5 korting bovenop de actieprijs (kijk voor meer informatie over het donateurschap op deze pagina).

 

De website van Athenaeum Boekhandel

 

Alexander the Great and His Empire: A Short Introduction

 

De uitgever over het boek:

 

This is the first publication in English of Pierre Briant's classic short history of Alexander the Great's conquest of the Persian empire, from the Mediterranean to Central Asia. Eschewing a conventional biographical focus, this is the only book in any language that sets the rise of Alexander's short-lived empire within the broad context of ancient Near Eastern history under Achaemenid Persian rule, as well as against Alexander's Macedonian background. As a renowned historian of both the Macedonians and the Persians, Briant is uniquely able to assess Alexander's significance from the viewpoint of both the conquerors and the conquered, and to trace what changed and what stayed the same as Alexander and the Hellenistic world gained ascendancy over Darius's Persia.

 

Pierre Briant is professor Geschiedenis en beschaving van de Achaemenidische wereld en het rijk van Alexander de Grote aan het Collège de France. Hij heeft vele boeken op zijn naam staan, waaronder Histoire de l'Empire Perse. De Cyrus à Alexandre (1996, vertaald als From Cyrus to Alexander: A History of the Persian Empire, 2002). Hij is oprichter van de website Achemenet.com en directeur van het digitale Musée Achéménide. Zijn vernieuwende en kiemkrachtige wetenschappelijke benadering van het rijk van Alexander de Grote vormt in zekere zin de inspiratiebron voor het Vierde Zenobiacongres.

 

Pierre Briants persoonlijke pagina bij het Collège de France

Musée Achéménide

Achemenet.com

 

 

terug naar boven